”Jeg ville gerne være fysisk aktiv, mens jeg tjente penge”
For Oline Marie Madsen var et vikarjob det perfekte afbræk mellem studie og videreuddannelse inden for hendes store passion; dans. Vikarjobbet hos Unisport gav Oline mulighed for at møde nye mennesker og samtidig spare penge sammen, så drømmen om at leve professionelt af dansen kunne blive opfyldt.
Som nyudklækket student ville Oline – modsat mange af hendes studievenner – dyrke og uddanne sig inden for hendes passion frem for at tage den traditionelle vej via et studie. Hun lagde derfor en plan, hvor hun kunne udvikle sig både som underviser og danser, hvilket bl.a. fik tog hende tre måneder i London, hvor hun dygtiggjorde sig.
Da pengekassen var tom og Oline retur i Danmark, fandt hun et vikarjob som lagermedarbejder hos Unisport i Køge. Selvom Oline Marie Madsen aldrig havde arbejdet på et lager før, tænkte hun på bedste Pippi-vis, at det kunne hun da godt finde ud af. Det kunne hun – og hun var god til det.
“Jeg søgte jobbet allerede et par dage efter, jeg kom hjem fra London, og så fik jeg det med det samme. Det går superhurtigt, når man får job hos Unisport, så allerede en uge efter, var jeg i gang. Og fordi jeg var danser og i sindssygt god form, havde jeg en idé om, at jeg godt kunne gå en hel dag med fysisk arbejde og bruge kroppen aktivt. Så ville jeg kunne bruge noget energi og samtidig stadig være aktiv, mens jeg tjente penge,” fortæller Oline.
Masser af fordomme
Der er masser af fordomme, når snakken falder på det at arbejde som vikar. Kan man få nok timer, hvis man arbejder som vikar? Er det kun de dårlige vagter, man får som vikar? Det er bare nogle af de spørgsmål, Oline har skulle svare på.
Det har dog ikke være Olines oplevelse.
Kort tid efter Oline havde søgt jobbet som lagermedarbejder på Unisports varelager, var hun ansat fuld tid - med mulighed for al den fleksibilitet, hun ønskede sig:
“Når man arbejder som vikar, tror mange ofte, at man er nederst i hierarkiet og ikke kan få nogle faste vagter. Men jeg oplevede, at jeg med det samme fik fuldtid og kunne byde ind på de vagter, jeg havde lyst til. På samme tid følte jeg mig altid på lige fod med alle andre og var med til præcis de samme ting som de fastansatte.”
Vikarjobbet gav plads til dansen
Oline er ikke meget anderledes end resten af hendes generation, Gen Z. Hun er ikke gået direkte videre med et studie, er fyldt med energi og hurtigt videre, fordi hun er vant til et højt tempo. (KILDE FINANS)
Derfor var der heller ikke langt fra tanke til handling, da Oline valgte at tage en hurtig beslutning og sige jobbet hos Unisport op. Efter ni måneder forlod hun vikarjobbet hos Unisport, for igen at forfølge dansepassionen. Som enhver anden Gen Z’er dedikerede Oline sig 100 pct. jobbet og kollegerne, hvorfor dansen naturligt var blevet nedprioriteret.
“Jeg var klar over, at jeg måtte stoppe med mit arbejde for at komme i gang med dansen igen, fordi det primært foregik i København. Så det var et tilvalg af min dans fremfor et fravalg af mit arbejde.” fortæller Oline.
Et fysisk job med godt sammenhold
Vikarjobs har mange størrelser og findes i mange forskellige brancher – både for Gen Z’ere og alle andre generationer. Nogle af fordelene er, som Oline fremhæver, fleksibiliteten og muligheden for at tjene penge i en periode, hvor man ikke har (brug for) et fast job.
For Oline var lagerjobbet en stor gevinst, da hun gerne ville have et job, hvor hun havde mulighed for at bevæge sig og møde en masse forskellige mennesker.
Hvilket der var god mulighed for hos Unisport:
“Jeg trives godt med et mix af alle mulige mennesker. Jeg endte dog ikke i den mest fysiske afdeling, hvor jeg skulle gå rundt en masse, men i stedet i returen, hvor vi stadig skulle stå op hele dagen og stadig skulle være fysiske.”
Hvad laver man så i returen?
”I returafdelingen håndterede vi bl.a. kundernes returforsendelser, som bestod af ombytning til anden størrelse, reklamationer og andre kunderelaterede returopgaver; sko, der var for små, tryk, der skulle laves om osv. Så jeg fik en masse kasser, og så var det bare at tjekke én kasse ad gangen, registrere det og sende det videre til dem, der skulle sætte det på plads – eller sende den rigtige vare tilbage til kunden,” forklarer Oline.
Nej tak til 8-16
Der er stor efterspørgsel på fleksibilitet på arbejdsmarkedet i dag. For Oline – ligesom mange af hendes studievenner – skal hendes fremtidige karriere ikke være alt for låst fast. Fleksibilitet er fortsat vigtigt for Oline:
”Jeg tror ikke, jeg er typen, der møder op på det samme tidspunkt hver dag. Jeg tror godt, jeg ville kunne lide, at det var lidt forskelligt. Jeg er ikke så god til rutiner i for lang tid, så føles det ikke som om jeg udvikler mig.”
Vil du vide mere om at arbejde som vikar? Læs mere her.